Vitaminok
Egy egészséges szervezetnek a kiegyenúlyozott étrend minden szükséges vitamint kellő mennyiségben tartalmazza. Többször olvashatunk arról is, hogy a nem megfelelő földgazdálkodás, a környezetszennyezés, és a vegyszerekkel kezelt élelmiszerek tápanyagtartalma már nem olyan mint 100 évvel ezelőtt. Hiába eszünk minden nap 2-3 zöldséget és gyümölcsöt, ha annak a C-vitamin tartalma már közel sem annyi mint régen.A mai világban egy alma vitaminértéke sajnos nem ugyanaz, mint évekkel ezelőtt volt. Az elmult jó pár évben átlagosan 40%-kal csökkent a különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma.
A mai rohanó világban vitamin kiegészítésre van szükségünk, /stresszes életvitel, helytelen táplálkozás, dohányzás, fizikai munka, időskor,/akkor már nagyon sokféle vitaminkészítménnyel találkozhatunk. Azonban soha ne feledjük, hogy a természetes vitaminok azonban mindig jobban hasznosulnak a szervezetünkben, mint mesterségesen előállitott társaik.
A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető fontossága a megfelelő fehérje-zsír-szénhidrát arány. A szervezet zavartalan működéséhez a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya elengedhetetlen.
Vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok.
A vízben oldódó vitaminok a főzés során könnyen eveszhetnek, különösen akkor, ha a főzővízet kiöntjük. Ajánlott inkább párolni a zöldségeket, vagy gyorsan, kevergetve megsütni. A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem képes tárolni, a fel nem szívódott felesleg a vízelettel távozik, ezért fontos ezekből a vitaminokból kellő mennyiséget fogyasztani minden nap. A vitaminok érzékenyek a magas hőre, hidegre, a fényre, elveszhetnek a tárolás és a feldolgozás során.
A zsíban oldódó vitaminokat a máj és a zsírszövet akár hetekig is képes tárolni, így nem kell naponta gondoskodni a bevitelről, de a rendszerességre törekedni kell. A zsírban oldódó vitaminok nagymennyiségben történő bevitele veszélyes lehet.
A- vitamin-retinol
-Javitja a gyengén látást, a farkasvakságot, szempanaszok esetében sok segítséget ad. Léguti fertőzésekkel szemben növeli az ellenállóképességet. Segiti az öregedéssel járó foltok eltünését, erősití a csontokat, gyorsítja a növekedést, egészségesen tartja a hajat, a bőrt a fogakat és foginyt.
természetes formái: máj, tojás, tej és terjtermék, margarin, zöld és sárga főzelék, és sárga gyümölcsök.
B1-vitamin
- vízoldékony, naponta pótolandó vitamin, a szénhidrátok lebontásában játszik szerepet, egészséges izom- és idegrendszer, szivmükődés segítése, B1-,B2 és B6 vitaminokat azonos dozisokban célszerű adagolni,az ideális hatás érdekében.
természetes formái: hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, korpa, száritott élesztő, amerikaimogyoró, tej és legtöbb zöldségféle.
B6-vitamin
-vízoldékon, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből, ezért rendszeresen pótólni kell, vagy táplálékkal, vagy vitaminkészítményekkel.Természetes vizelethajtó szerként működik, csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, segít megakadályozni a különböző idegbetegségket, bőrbetegségeket, nélkülözhetetlen az ellenanyagok, és a vörösvérsejtek képződéséhez, ha magas fehérjetartalmú étrendet folytatunk. C vitaminnal és Magnéziummal együtt szedve fejti ki a legkedvezőbben a hatását.
természetes formái:búzakorpa, búzacsira, sörélesztő, máj, vese, szív, melasz, tej, képoszta, marhahús, tojás,
B12-vitamin
-vízoldékony és igen kis adagokban hatásos, egyetlen vitamin aminek egy fémion nélkülözhetetlen alkotórésze, a gyomorból szívódik fel, közben kalciummal kell kapcsolódnia, ahhoz, hogy tökéletes hatása legyen. Elősegíti a vörösvérsejtek képződését, megelőzi a vérszegénységet. Fokozza a gyerekek étvágyát, növeli a koncentráló képességet.
természetes formái: máj, vese, tojás, tej, sajt, marha- és sertéshús.
C-vitamin
-Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket, serkenti az immunrendszer műkődését, csökkenti a vér koleszterin szintjét, segít a nátha megelőzésében,
természetes formái: citrusfélék, bogyós termések, a zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág, fekete ribizli, csipkebogyó, savanyúkáposzta.
D-vitamin
-Zsírban oldódó vitamin. Nem táplálékkal jut hozzá a szervezet, hanem állati illetve növényi eredetű provitaminokból alakúl ki magában a szervezetben.Segít beépülni és felszívodni a kalcium és foszfornak, csontritkulás megelőzése, csontok fogak fejlődése.
természetes formái: halmájolaj, szardinia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek. Napsütés hatására az emberi bőrben keletkezik, teljes zsírtartalmú élelmiszerek, malátával kevert tejes italok.
E-vitamin
-oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét, megőrzi a fiatalságot, mert késlelteti az öregedést, sejthártyák karbantartása,
természetes formái: növényi olajok, tojássárgája, teljes kiörlésű gabonakészítmények,búzacsira, leveles zöldségek, dió és más olajos magvak, hüvelyesek, margarin.