Együk magunkat egészségesre !

"Mondd meg mit eszel, megmondom ki vagy"

                         gyümölcsök

Vitaminok

Egy egészséges szervezetnek a kiegyenúlyozott étrend minden szükséges vitamint kellő mennyiségben tartalmazza. Többször olvashatunk arról is, hogy a nem megfelelő földgazdálkodás, a környezetszennyezés, és a vegyszerekkel kezelt élelmiszerek tápanyagtartalma már nem olyan mint 100 évvel ezelőtt. Hiába eszünk minden nap 2-3 zöldséget és gyümölcsöt, ha annak a C-vitamin tartalma már közel sem annyi mint régen.A  mai világban egy alma vitaminértéke sajnos nem ugyanaz, mint évekkel ezelőtt volt. Az elmult jó pár évben átlagosan 40%-kal csökkent a különböző zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma.

A mai rohanó világban vitamin kiegészítésre van szükségünk, /stresszes életvitel, helytelen táplálkozás, dohányzás, fizikai munka, időskor,/akkor már nagyon sokféle vitaminkészítménnyel találkozhatunk. Azonban soha ne  feledjük, hogy a természetes vitaminok azonban mindig jobban hasznosulnak a szervezetünkben, mint mesterségesen előállitott társaik.

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető fontossága a megfelelő fehérje-zsír-szénhidrát arány. A szervezet zavartalan működéséhez a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya elengedhetetlen.

Vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok.

A vízben oldódó vitaminok a főzés során könnyen eveszhetnek, különösen akkor, ha a főzővízet kiöntjük. Ajánlott inkább párolni a zöldségeket, vagy gyorsan, kevergetve megsütni. A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem képes tárolni, a fel nem szívódott felesleg a vízelettel távozik, ezért fontos ezekből a vitaminokból kellő mennyiséget fogyasztani minden nap. A vitaminok érzékenyek a magas hőre, hidegre, a fényre, elveszhetnek a tárolás és a feldolgozás során.

A zsíban oldódó vitaminokat a máj és a zsírszövet akár hetekig is képes tárolni, így nem kell naponta gondoskodni a bevitelről, de a rendszerességre törekedni kell. A zsírban  oldódó vitaminok nagymennyiségben történő bevitele veszélyes lehet.

A- vitamin-retinol

-Javitja a gyengén látást, a farkasvakságot, szempanaszok esetében   sok segítséget ad. Léguti fertőzésekkel szemben növeli az ellenállóképességet. Segiti az öregedéssel járó foltok eltünését, erősití a csontokat, gyorsítja a növekedést, egészségesen tartja a hajat, a bőrt a fogakat és foginyt.

természetes formái: máj, tojás, tej és terjtermék, margarin, zöld és sárga főzelék, és sárga gyümölcsök.

B1-vitamin

- vízoldékony, naponta pótolandó vitamin, a szénhidrátok lebontásában játszik szerepet, egészséges izom- és idegrendszer, szivmükődés segítése, B1-,B2 és B6 vitaminokat azonos dozisokban célszerű adagolni,az ideális hatás érdekében.

természetes formái: hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, korpa, száritott élesztő, amerikaimogyoró, tej és legtöbb zöldségféle.

B6-vitamin

-vízoldékon, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből, ezért rendszeresen pótólni kell, vagy táplálékkal, vagy vitaminkészítményekkel.Természetes vizelethajtó szerként működik, csökkenti az éjszakai izomgörcsöket, segít megakadályozni a különböző idegbetegségket, bőrbetegségeket, nélkülözhetetlen az ellenanyagok, és a vörösvérsejtek képződéséhez, ha magas fehérjetartalmú étrendet folytatunk. C vitaminnal és Magnéziummal együtt szedve fejti ki a legkedvezőbben a hatását.

természetes formái:búzakorpa, búzacsira, sörélesztő, máj, vese, szív, melasz, tej, képoszta, marhahús, tojás,

B12-vitamin

-vízoldékony és igen kis adagokban hatásos, egyetlen vitamin aminek egy fémion nélkülözhetetlen alkotórésze, a gyomorból szívódik fel, közben kalciummal kell kapcsolódnia, ahhoz, hogy tökéletes hatása legyen. Elősegíti a vörösvérsejtek képződését, megelőzi a vérszegénységet. Fokozza a gyerekek étvágyát, növeli a koncentráló képességet.

természetes formái: máj, vese, tojás, tej, sajt, marha- és sertéshús.

C-vitamin

-Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket, serkenti az immunrendszer műkődését, csökkenti a vér koleszterin szintjét, segít a nátha megelőzésében,

természetes formái: citrusfélék, bogyós termések, a zöld és leveles főzelékek, paradicsom, paprika, kelvirág, fekete ribizli, csipkebogyó, savanyúkáposzta.

D-vitamin

 -Zsírban oldódó vitamin. Nem táplálékkal jut hozzá a szervezet, hanem állati illetve növényi eredetű provitaminokból alakúl ki magában a szervezetben.Segít beépülni és felszívodni a kalcium és foszfornak, csontritkulás megelőzése, csontok fogak fejlődése.

 természetes formái: halmájolaj, szardinia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek. Napsütés hatására az emberi bőrben keletkezik, teljes zsírtartalmú élelmiszerek, malátával kevert tejes italok.

 E-vitamin

-oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét, megőrzi a fiatalságot, mert késlelteti az öregedést, sejthártyák karbantartása,

természetes formái: növényi olajok, tojássárgája, teljes kiörlésű gabonakészítmények,búzacsira, leveles zöldségek, dió és más olajos magvak, hüvelyesek, margarin.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 6
Heti: 16
Havi: 36
Össz.: 11 480

Látogatottság növelés
Oldal: vitaminok
Együk magunkat egészségesre ! - © 2008 - 2024 - egeszseges-taplalkozas.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »